Gå til hovedinnhold

Roma år 320


Filmen viser bygningene slik de en gang lå i byen som i år 320 hadde 1,5 millioner innbyggere. Konstantin var keiser. Jeg er spesielt interessert i ham, for han bidro til å føre kristendommen vekk fra røttene. Mange av dagens kirkelige tradisjoner kan spores tilbake til 300-tallet da kristendommen ble en slags statsreligion under Konstantin.

Keiseren sa at de kristne skulle overta templene som andre religioner disponerte. De kristne fikk også bruke romerske rettssaler og arvet noen av skikkene som var der, slik som korsang, prosesjoner og lederuniformer.

Tidligere hadde de kristne holdt samlinger i hjemmene sine. Noen ganger møttes de også på torget eller på stranden, men man hadde ikke religiøse bygninger eller religiøse klær.

Noen av de kristne var rike med større hus, de fikk plass til flere når det var samling. Etter et par hundre år hadde noen av dem gjort om et av rommene i huset sitt til fast møteplass, men fremdeles var det "hjemmekirke". Man spiste sammen og alle kunne ta ordet.

Går vi tilbake helt til starten, pleide de første kristne å holde sine samlinger på hyperoon. Det var kvinnenes avdeling i hjemmet i antikken, normalt den øverste etasjen som hadde bare halvveis tak, det var en slags takterrasse. Det må ha gitt kraftige signaler til omverdenen at man holdt sine samlinger nettopp der, kvinner var av samfunnet omkring ikke mye verdt den gangen.

Men så kom altså Konstantin på 300-tallet og vi fikk de første kirkene. Mange kirker, selv i dag, ser faktisk ut som gamle romerske rettsbygninger!

Konstantin flyttet så hovedstaden i Romerriket fra Roma til Konstantinopel, det som i dag heter Istanbul i Tyrkia. To hundre år senere, på starten av 500-tallet sto verdens største kirke ferdig der (Hagia Sofia) som senere ble bygd om til moské med fire minareter (tårn). I dag er bygningen et museum. Inne i bygningen fins det spor etter vikinger som risset navnene sine inn i steinveggene.

På filmen ser du mange av ruinene som du kan besøke hvis du er i Roma. Da kan du for eksempel ta en kikk på triumfbuen til Konstantin. Men før du lar deg imponere alt for mye, bør du tenke over at han myrdet sin svoger og sin nevø, i tillegg til at han startet en rekke kriger.

Konstantin arrangerte også det kjente kirkemøtet i Nikea hvor biskopene ikke turte annet enn å synge takkesalmer for keiserens krigsseire. Det betyr ikke at alt som ble sagt eller vedtatt på møtet er i strid med de aller første kristnes tro og verdier, men det betyr at man som kristen bør forholde seg til møtet med en viss skepsis.

Kommentarer