Gå til hovedinnhold

Ortodoks kirketradisjon bryter med Bibelen

På nettsiden til de norske ortodokse kristne fins en lenke til en ortodoks kirkebygning der man kan lære mer om kirkerommet. Når man beveger seg rundt i bygningen, kommer det tekstforklaringer opp på skjermen.

Én tekst sier: ”Gjennom den hellige porten (døren) kan kun medlemmer av presteskapet passere under bestemte deler av gudstjenesten.”

Min kommentar: Dette er et opplegg som ligner på prestenes rammer i GT. Da Jesus døde, revnet forhenget inn til det aller helligste rommet der kun prestene kunne gå, og vi gikk fra GT til NT. Den særskilte prestetjenesten gikk ut på dato. Apostelen Peter sier i NT at alle kristne er prester, så hvorfor driver man med en slik rangordning i den ortodokse kirke? Hvorfor hermer de ortodokse etter GT og ikke NT?

En annen tekst sier: ”Om man foretter flere liturgigudstjenester under ett døgn, anvender man et flyttbart alterbord (…).”

Min kommentar: Ordet liturgigudstjenester er meningsløst, enten må man si liturgi, eller så må man si gudstjeneste, for begge ordene er alternative oversettelser av ett og samme greske ord. NT nevner forresten ingen prest når ordet gudstjeneste/liturgi brukes, naturlig nok siden alle kristne er prester.

Nettsiden sier videre at man kan ikke holde gudstjeneste hvis man ikke har den spesielle duken som kalles antiminsen. Ikke nok med det, biskopens underskrift må også være på duken. Mon tro om Priska og Akvillas i NT hadde en slik duk godkjent av en biskop. Nei, NT sier ikke noe om det. NT nevner forresten heller ikke en slik duk i forbindelse med ordet gudstjeneste. NT nevner heller ikke den spesielle hilseskikken man har i den ortodokse kirke.

Hvorfor gidder jeg bry meg om dette? Interessen for oldkirken, klosterbevegelsen og lignende har økt de siste årene. Man er på jakt etter røttene og den ortodokse kirken høres ut som noe originalt. Men når den skiller seg fra NT på mange måter, da kan den ikke være original. Er man på jakt etter røttene, må man se på urmenigheten som var før oldkirken. Urmenigheten kan man lese om i NT. Der står det for eksempel om husmenigheter, ikke kirker med spesialduker og egne dører for prester.

Kommentarer

Anonym sa…
I will not approve on it. I think warm-hearted post. Expressly the title attracted me to be familiar with the unscathed story.
Anonym sa…
Genial brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.