Gå til hovedinnhold

60 % av pastorene er utslitte

Nå har det kommet enda en undersøkelse blant ledere i norske menigheter som viser det samme: Lederne sliter seg ut. Andre undersøkelser viser at lederne ikke blir sett, og ikke ser andre.

Dagens menighetsopplegg har en kraftig systemsvakhet. Vi er noen få som har påpekt dette de siste årene. Og med stadig nye undersøkelser er det ikke lenger en påstand, men fakta.

Den siste undersøkelsen er gjort blant pinsepastorer. To av tre føler seg nedlesset i arbeid. 60 % opplever utbrenthet, eller står i fare for å bli det. Dette skriver Aftenposten etter å ha intervjuet de to som har gjennomført undersøkelsen, Fred Håberg og Leiv Holstad.

Spørreskjema ble sendt til 220 pinsepastorer i Norge hvorav 113 svarte. Undersøkelsen avdekker at pastorer har sjelden fri fra jobben og har dårlig samvittighet overfor familien. Mange pastorer føler betydelig grad av utmattelse.

Håberg og Hostad, som selv er pinsevenner, kommer med den vanlige "løsningen" på problemet: Mer utdanning innen ledelse slik at pastorene blir mer effektive og lærer å prioritere.

Men problemet ligger ikke i lederutdannelsen. Problemet ligger i at man har gått vekk fra den enkle bibelske pastortjenesten som var å åpne hjemmet for en flokk kristne og sette over kaffen. Problemet er at man ønsker å være en leder, og ikke en tjener. Problemet er at man bygger menigheter, ikke mennesker.

Man kan bli sliten av å være misjonær og måtte overnatte i en kald ørken. Men det står ikke noe sted i Bibelen om slitne pastorer, man blir jo ikke sliten av å spise sammen hjemme.

De to bak undersøkelsen er avbildet foran en kjempemessig scene, noe som viser hvor dagens paradigme har tyngdepunktet.

Kommentarer