Gå til hovedinnhold

Lek deg med kirketall


denne nettsiden (og på denne) ligger statistikk fra Den norske kirke. Du kan selv velge hvilke år, områder og temaer som skal telles opp og sammenlignes. I tillegg lager nettsidene kurver og søyler som viser utviklingen.

URMENIGHETENE OG DAGENS KIRKER: Jeg sammenligner ofte urmenighetenes liv som beskrives i NT med dagens kirkeliv. For eksempel kirkelige vielser kom først etter 1000 år. Jeg vet ikke når kirkelige begravelser dukket opp. Da Jesus døde, var det ikke en kirkeorganisasjon som ordnet begravelsen, men et enkeltmenneske tok initiativ.
Figuren over viser hvor mange kirkelige vielser, begravelser og gudstjenester det er i Norge i Den norske kirke i løpet av ett år (2007). Det er ikke langt unna at det er like mange vielser og begravelser som det er gudstjenester.
Tallene viser hva man prioriterer. Når det gjelder vielser, kunne man alternativt ha hatt en forbønnsstund for brudeparet i en vanlig gudstjeneste og så kunne brudeparet ha ordnet det juridiske og en vakker ramme et annet sted. Da kunne prestene ha arrangert 10 000 flere gudstjenester hvert år. Eller de kunne ha brukt lørdagen sammen med familien og fått ned skilsmissestatistikken.
Jeg sitter i glasshus når det gjelder hvordan jeg prioriterer i livet. Men jeg forsøker å røske i den kulturen jeg er vokst opp med, og ta nye valg.
Når vi først har bygd mange vakre kirker, så kan man gjerne bruke disse som ramme i forbindelse med at noen gifter seg. Men må det nødvendigvis være en prest til stede?
Det er skuffede få som sammenligner dagens kirkekultur med urmenighetenes kultur. Jeg håper kirkestatistikken om noen år teller opp og viser gode tall for en glemt type samlinger, det vil si den type samlinger som Paulus beskriver.
HVA ANSES SOM SÅ VIKTIG AT DET TELLES OPP? Når man ser en statistikk, kan man legge merke til tre poenger. 1) Hvilke forhold er tatt med i statistikken? Dette sier noe om hva man legger vekt på. Teller man vaktmestere eller organister? Teller man sjelesorgsamtaler eller konserter? 2) Hvor store eller små er tallene? Også dette sier noe om hva man prioriterer. 3) Viser tallene en trend? Dette kan si noe om hva som prioriterer opp eller ned og hvordan kulturen utvikler seg.

LES OM LOKALE FORHOLD: På nettsiden kan du også sjekke hvordan det står til i ditt eget område. I for eksempel Sandnes i 2007 var det 91 748 som deltok på gudstjeneste på søndager og helligdager. Det er en oppgang fra 2006 da det var 88 492. Antallet gudstjenester ligger på omkring 600. Gjennomsnittsbesøket var 148 personer pr gudstjeneste både i 2006 og 2007.

TRENDER: I skrivende stund er ikke alle tallene klare ennå. Derfor får man ikke gjennomsnittstall for hele Norge. Man kan ikke sjekke om kirkekulturen for eksempel er i en trend med økende eller minkende antall konserter. I Sandefjord har kulturarrangementer økt fra 46 i 2006 til 80 i 2007, mens i Halden har tallet sunket fra 30 til 17.
Til sommeren skal alle tallene være på plass.

Hvis linkene jeg viser til, blir utdaterte, så gå til SSB.no og velg Statistikkbanken og deretter Kostra før du til slutt velger Kirke flere steder.

Kommentarer