Gå til hovedinnhold

Diskriminerer kvinnelige prester

Bare den siste uken har syv prosent av kvinnelige prester i Sverige blitt diskriminert i menigheten - fordi de er kvinner. Det er gjerne mannlige prester som står for den negative behandlingen, for eksempel ved å nekte å ta i mot nattverd. Dette viser en undersøkelse fra Kyrkans Tidning.

  • 60 % av de kvinnelige prestene har opplevd diskriminering i løpet av tjenesten. Så mye som 32 % bare det siste året.
  • En av tre forteller at de har blitt diskriminert minst ti ganger.
  • Diskriminering kan skje både fra lederskapet, fra kolleger og fra menighet. Les mer i lenkene under.

PAULUS VAR FOR KVINNELIGE PRESTER
Jeg lurer på om de som er mot kvinnelige prester har tenkt over at Paulus aldri hilser til en prest/pastor/biskop med navn. Han hilser derimot til mange husverter som samlet en flokk kristne i sitt eget hjem. Blant disse husvertene finner vi flere kvinner. Jeg mener derfor at pastor/prest/biskop = en husvert som samler en flokk kristne.

"Problemet" med min argumentasjon, er at prestene mister status. Det gjelder både for kvinnelige om mannlige prester. Prestetjenesten reduseres til å være en omsorgsfull person som åpner hjemmet. Ingen avdelinger under seg, ikke noe imponerende orgel, ikke monopol på å preke eller snakke i samlingen. Ja, selv en så religiøs handling som dåp mister prestene eneretten til. Husk, det var ikke en prest som døpte Paulus. Hvis en fersk kristen var bra nok for Paulus, hvorfor krever vi i dag at man må være prest for å døpe?

Det er mye som løser seg selv når man går inn for NT-verdien ikke-hierarki. Prestene slipper for eksempel verre-å-lede-enn-et-land-modellen og kan konsetrere seg om å se enkeltmennesker. Følger man NT, slipper man også debatten om homofile vielser, for kirkelige vielser fantes ikke før på 1000-tallet. På samme måte slipper man unna debatter om kvinnelige prester er ekte nok prester i forbindelse med begravelser.

Les mer om hvorfor kvinner bør være prest, og hva som står om prestetjenesten i NT her.

Kyrkans Tidning
Dagen.se

Kommentarer