Gå til hovedinnhold

Sjekk om menigheten bygger mennesker


Av Sjur Jansen
ØVELSE: Finn fellesnevnere mellom menighetens oppdrag, folks behov og menighetens tiltak.

Alle menigheter har et oppdrag. Det er å spre evangeliet og spre kjærlighet. For å utføre oppdraget, må menighetene se enkeltmennesker og gi tjenester.


Sagt på en annen måte: Oppdrag>Behov>Tiltak. Her svikter det i Norge. Jeg har en radikal løsning på dette. Men først litt analyse:

Tradisjonelle menigheter vet ikke godt nok hva slags behov enkeltmennesker har. Menighetene setter heller ikke inn tiltak som møter disse behovene. Menighetene tilbyr jazzkonserter. Men behovet er å komme seg etter en skilsmisse. Menighetene tilbyr menighetsblad med konfirmanter. Men behovet er å finne meningen med livet. Menighetene spør om penger til nytt orgel eller teaterkostymer. Men behovet er en oppmuntring.

TRE SIRKLER SOM OVERLAPPER HVERANDRE
Finn frem et ark og tegn opp tre sirkler og gjør en analyse av menigheten du går i.

Den høyre sirkelen: Skriv inn ulike behov som du tror folk har. Det er ikke alle behov som en menighet skal dekke. Noen behov er umoralske eller på andre måter på viddene. Men bare pøs på med behov i sirkelen. Enkelte behov er forøvrig slik at folk ikke vet om dem før behovene er dekket. Folk kan ha vondt i hodet fordi de ikke tenker over at de har behov for å drikke litt vann...

Den venstre sirkelen: Skriv inn din kortversjon av menighetens oppdrag etter hva Bibelen sier. Noe om å evangelisere og å spre kjærlighet.

Den nederste sirkelen: Skriv de tiltakene, aktivitetene, gjenstandene og bygningene menigheten har i dag. Det vil si gudstjeneste, hjemmegruppe, orgel, menighetsblad, kafe, kor, søndagsskole, vasking av gulv, medlemsregister, innsamling til fattige, kopimaskin, prest osv. Det vil si alt som binder, bruker eller utløser ressurser.

OVERLAPPER SIRKLENE HVERANDRE?
Nå starter den spennende oppdagelsen. Sjekk om det finnes enkelte emner som kan plasseres i området hvor de tre sirklene overlapper hverandre. Det er først når det er overlapping at du kan regne med at det gir effekt.

I den høyre sirkelen skrev du kanskje at folk har behov for en oppmuntring. Er gudstjenesten eller korsangen i den nederste sirkelen til nytte ved dette behovet? Antagelig ikke, man snakker jo ikke med hverandre under gudstjenesten. Hva med menighetsbladet? Nei, artikkelen som forteller at en jazzgruppe besøker menigheten, er ikke en personlig oppmuntring. Heller ikke menighetsbladet kan du plassere i overlappingsområdet.
Hva med behovet om å snakke om meningen med livet, på tomannshånd eller i gruppe? Dekker gudstjenesten, koret eller menighetsbladet dette behovet? Nei. Kanskje hjemmegruppene dekker dette behovet? Antagelig ikke fordi veien dit går via gudstjenesten. Dette gjøres fordi menigheten vil ha kontroll på hvem som er hvor i husgruppene. Men slik blir veien til den interessante samtalen for lang.

I Det nye testamentet nevnes ikke korsang i menighetslivet. Men oppmuntringer nevnes. Stryk alle tiltak som ikke er nevnt i Det nye testamentet. Lag tre nye sirkler og skriv inn det som nevnes i Det nye testamentet. For eksempel spise sammen, bygge hverandre, husmenighet, osv.

Nå har du kanskje "spre evangeliet og kjærlighet" i den venstre sirkelen. Og du har kanskje "bli sett, få en oppmuntring, snakke om meningen med livet" i den høyre sirkelen. I den nederste sirkelen har du kanskje "spise sammen, gi en oppmuntring, be sammen, husmenighet". Nå er det overlapp.

HINDRES I Å GI OPPMUNTRINGER
Man behøver ikke et stort apparat, lederskap, visjoner, byråkrati og kirkebygninger for å gi en oppmuntring. Faktisk er mye av det i veien for oppmuntringen. For i store apparater forsvinner enkeltmennesker. Man bruker tiden på å pleie apparatet, ikke til å se enkeltmennesker. Når man ikke kjenner hvordan uken har vært til enkeltmennesker, kan man heller ikke gi dem en oppmuntring. Dagens menigheter har en systemsvikt.


For å få overlapp mellom de tre sirklene, må man møtes som husmenigheter. Der kan man spise sammen, gi oppmuntringer, be sammen, snakke om meningen med livet, drøfte bibeltekster, gi hverandre håndrekninger. Alt dette uten byråkrati eller "tiltak" som lager vegger.

Tradisjonelle etterbibelske tiltak er menighetsblad og kor. Men urtiltakene i Det nye testamentet handlet om å spise sammen og oppmuntre hverandre.

Jeg sier ikke dermed at alle kor og kristne blader bør legges ned. Men det bør komme som en bonus etter at man har lagt tyngdepunktet i husmenigheter.


Kommentarer