Gå til hovedinnhold

Hva er forskjellen på husmenighet og en husgruppe?

HUSMENIGHET = Selvstendig husgruppe uten medlemskap i annen menighet og ikke underlagt noe hierarki, hverken internt eller eksternt. Har også organisk omgang med andre kristne grupper/menigheter.
FRI HUSGRUPPE = Husgruppe der personene har medlemskap i en stormenighet, men der husgruppa er utenfor stormenighetens system og styrer seg selv. Kalles også husmenighet light.
CELLEGRUPPE = Husgruppe underlagt stormenighet som har en leder i hver husgruppe.
APOSTOLISK HUSGRUPPE = Husgruppe underlagt et nettverkshierarki eksternt og lederskap internt.

Husmenighet er altså selvstendig. Uselvstendige husgrupper har derimot forpliktelser til en stormenighet, det kan være tjenester, visjoner, programmer, rapporteringer. Det vil si at husgruppene må levere navneoversikter eller delta på vaskelag, følge et kursprogram osv. I noen stormenigheter er husgruppene ganske frie og kan operere nesten som selvstendige husmenigheter.

Mitt syn er at når kristne samles, så kalles det menighet. Man trenger ikke juridiske vedtekter eller prest/pastor. Men det er selvsagt også menighet hvis man velger å ha juridiske vedtekter og prest/pastor. Begge deler er menighet. Grunnen til at jeg likevel bruker ulike navn på ulike hussamlinger, er at det skal være mulig å føre en debatt om hvilke løsninger som er å foretrekke. Det fins for eksempel grupper som kaller seg husmenigheter, noe som høres ut som en selvstendig enhet. Men de er likevel er underlagt et hierarki, et apostolisk nettverk. For å presisere hva man snakker om, kan slike hussamlinger kalles for apostoliske husgrupper. Ordet husmenighet brukes da kun om selvstendige grupper. Som sagt, dette kun for å kunne debattere ulike løsninger. Språk er aldri helt dekkende. Selvsagt er også en apostolisk hussamling en menighetssamling.

En enkel måte å skille de ulike typene samlinger fra hverandre, er å slenge på ordet organisk. Da skjønner man at hussamlingen ikke er underordnet et hierarki, hverken internt eller eksternt. Da blir det slik:
  • Organiske hussamlinger
  • Hierarkiske hussamlinger

Kommentarer